Diabetes och tidsskillnad

on

En sak som jag helt glömde att beakta innan vår resa till karibien, var tidsskillnaden. Det var en lång flygresa till Miami och mitt blodsocker levde sitt eget liv under resan, dvs blodsockret hoppade upp och ned mest hela tiden. Och när vi äntligen landat var tidsskillnaden 7 timmar från finska tiden. Då kom jag på att jag säkert borde ha börjat ändra tiden på insulinpumpen sakta några timmar i några dagar innan. Jag har ingen aning om hur man ska tänka med diabetes och tidsskillnad, och följande dag ändrade jag bara tiden till karibien-tid i insulinpumpen. Och likadant gjorde jag då vi reste hem igen. Det resulterade ju i att blodsockret inte var så stabilt de första dagarna. Men jag var också ganska jetlagged några dagar, och den tröttheten gjorde ju också sitt.

Så om ni har goda råd om hur man gör då man reser långt bort hemifrån får ni gärna dela med er av dem.

I natt har vi i Finland ändrat klockorna till sommartid. Trots att vi har snö och kallt, känns det ändå att vi nu är ett litet steg närmare våren.

Många diabetiker har det tufft då klockan ska ändras, men jag är lyckligt lottad, och märker inte nån större skillnad alls. Jag bara ändrar tiden på insulinpumpen och lever vidare, utan att det desto mera påverkar varken blodsocker eller sömnen.

Då jag var yngre ändrade vi klockorna sakta, en halv timme per dag. Men då levde jag också med strikta insulin- och mattider. Men jag är så glad att man med dagens insuliner och behandlingar kan leva mycket friare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s