27 år idag

Idag är det 27 år sedan jag fick diagnosen diabetes typ 1. Jag kommer ihåg vissa saker från den dagen ganska bra, men inte allt. Jag kommer ihåg att jag fick kissa på en sticka på hälsovårdscentralen och sköterskan tittade på stickan och sade: ”Det är nog socker”. Sedan fick vi åka till ÅUCS i Åbo för att börja insulinbehandlingen och ett dygn senare blev jag flyttad till Åbolands sjukhus. Den barnavdelningen och mina föräldrar borde få pris för min sjukhustid, som jag faktiskt tyckte att var ganska kul och som jag ännu också bara har goda minnen av. I tre veckor var jag på avdelningen där, förutom en några timmar lång permission jag fick på nyårsafton. Samma dag jag äntligen skulle få åka hem fick jag magsjuka och fick stanna på sjukhuset en stund till. Då blev jag lite ledsen kommer jag ihåg.

Ås2

Hastigt har de här första 27 diabetesåren gått och jag är glad över att jag mår så bra som jag gör idag.

Att överleva och att få vara så frisk som jag fått vara är ingen självklarhet då man lever med typ 1 diabetes. Det kräver hårt jobb. Dygnet runt, alla dagar. Och trots att man kämpar på kan man p.g.a. dålig tur drabbas av följdsjukdomar. Det är just dessa följdsjukdomar som oroar mig mest för tillfället.

Jag är mycket nöjd med tekniken som den är för tillfället. Jag har Animas insulinpump och Dexcoms CGM som underlättar min vardag. Visst är det spännande att se vad framtiden har att hämta gällande alla tekniska prylar, men jag är faktiskt nöjd med de här och jag är jättelyckligt lottad för att få ha dem. Och att jag inte behöver betala för dem dessutom.

Jag är en tacksam diabetiker, trots att jag ju alla dagar önskar att jag skulle ha en fungerande bukspottskörtel.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s