Vad kan en diabetiker äta?

”Men du kan väl inte äta socker?” Vilken diabetiker har inte fått den frågan. Hundratals gånger.

Då jag insjuknade i diabetes på 90-talet fick personer med diabetes inte äta socker. Punkt. Och så hade det alltid varit. Med tanke på hur långsamt dåtidens insulin verkade i kroppen, kan jag också förstå det. Insulinet hann helt enkelt inte med i sockersvängarna. Men det var då.

Som tur har insulinen som diabetikerna använder utvecklats en hel del de senaste 20-30 åren. Ännu är det mycket individuellt vad en typ 1 diabetiker kan äta, men i stort sätt kan vi äta vad vi vill. Alla diabetiker som tar kortverkande insulin i spruta eller insulinpump kan äta socker t.ex. i bakverk, bröd, mat osv.

Själv undviker jag sockrade drycker, så som läsk, saft och cider, eftersom sockret i drycker påverkar blodsockret så snabbt att insulinet inte hinner med. Dessutom är kolhydratsmängden i sockrade drycker oftast ganska stor redan i ett glas, och kräver mycket insulin. Lösgodis är också dåligt för mitt blodsocker, men choklad fungerar helt okej p.g.a. fettet som gör att det höjer blodsockret långsammare.

Senaste året har jag försökt minska på kolhydraterna en hel del för att hålla mitt blodsocker mera jämnt. Visst äter jag kolhydrater, men har försökt skippa ”onödiga” kolhydrater, speciellt på morgonen och vid lunch då mitt blodsocker är extra känsligt. Men jag älskar ju pizza och chips, bulla och kakor, så visst slinker det ju ner kolhydrater varje fall.

WP_20130508_006

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s