Aha-upplevelse gällande träning!

Det har gått upp så många ljus de senaste veckorna i den här skallen. Efter att inte gjort nånting fysiskt på hela sommaren, har jag äntligen börjat röra på mig igen. Jag har börjat gym-träna tillsammans med några härliga brudar från den lokala diabetesföreningen. Vår tränare Anna peppar oss och visar hur vi ska göra rätt. Det känns så tryggt att motionera med andra diabetiker i närheten. Jag vågar ha blodsockret på en lägre nivå än om jag skulle träna ensam.

Träning är svårt som diabetiker. Rätt mängd mat innan/under/efter träningen ska matchas med rätt mängd insulin innan/under/efter. Detta ska sedan matchas med tid på dygnet, menstruationscykel, stress, årstid och sjukdom. Vad är rätt mängd mat/kolhydrater och insulin då? Svar: det vet ingen! Du måste testa dig fram till vad som är rätt för dig! Suck, svårt. Enklast skulle det ju då vara att låta bli att träna.

Men, nu har jag kanske hittat det som funkar för mig då jag gym-tränar en timme:

 • Jag ska undvika mängder av kolhydrater egentligen hela dagen för att undvika svajigt blodsocker.
 • Jag ska inte ta någon bolusdos senare än fyra timmar innan träningen, för att inte ha något aktivt insulin i blodet.
 • Jag ska minska på min basalinsulin till 50-60 % 1-1,5 timmar innan träningen och så låter jag basalen var sänkt hela träningen. Genast då träningen är slut, kan jag igen ha normalbasal.

Om mitt blodsocker är 7-10 då jag börjar träningen och jag följt alla dessa punkter, och mitt blodsocker har varit någorlunda stabilt hela dagen, ja då är det troligen 7-10 också efter träningen. Så enkelt var det!

Så nu är det bara att träna på!

(Bilden är några år gammal, tagen i utomhusgymmet är i Pargas.)

4 kommentarer Lägg till

 1. attvaraetta skriver:

  Vad spännande att läsa hur du gör! Jag kanske borde skriva en lista med mina punkter på min blogg – det är en del som är lika men en del som jag gör annorlunda för att lyckas! Så roligt att du har kommit igång igen! 😊

  1. Ninnu skriver:

   Maria, jag får tacka dig till stor del att det går så bra nu som det gör. Tidigare har jag alltid tankat en massa kolhydrater innan träning för att inte sjunka och istället har det stigit till skyarna efteråt. Tack för all hjälp och alla tips!

   1. attvaraetta skriver:

    Vad himla roligt att höra! Och det är så bra att vi är fler med diabetes i gruppen, för jag har precis samma känsla som du om att det känns så mycket tryggare att träna tillsammans med er! 👍

   2. attvaraetta skriver:

    Vad himla roligt att höra! Och jag har precis samma känsla som du om att det känns så mycket tryggare att träna tillsammans med er andra som har diabetes 👍

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s