Utan sensor

För ett år sedan var jag helt nollintresserad av CGM (kontinuerlig blodsockermätning). Jag hade Medtronics insulinpump då ännu, och hade testat sensorering många gånger. Medtronics Enlite-sensor fungerade helt enkelt inte på mig. Den bad mig kalibrera sensorn flera gånger per dag, eftersom den visade helt olika värden än vad blodsockret som jag mätte från fingertopparna. Jag var så stressad på sensorn då jag hade den, den larmade för det mesta, och på nätterna tjöt den i ett.

Men förra sommaren fick jag inte bukt på mina blodsockervärden. Det var högt och lågt om vartannat och följde inte bokens regler över huvudtaget. Jag ringde diabetesskötaren och bad om att igen en gång testa sensorering. Vi kom fram till att jag den här gången skulle testa Dexcom, p.g.a. mina dåliga erfarenheter med Enlite. I samma veva gick min älskade ljusröda Medtronic-pump sönder och jag bestämde mig för att testa Animas Vibe som dessutom fungerar ihop med Dexcom. Det blev en rosa insulinpump även denna gång.

Dexcom fungerade helt felfritt! Jag kan verkligen lita på Dexcom till 100 procent vilket känns skönt. Under det senaste året har jag kunnat följa med mitt blodsocker på denna lilla färgdisplayen och jag har kunnat se hur det faktiskt blivit jämnare hela tiden.

Problemet i det här landet är såklart att man ju inte får så många sensorer som man behöver. Man får en sensor i månaden, som tyvärr inte räcker. En sensor håller ca 2-3 veckor, vilket betyder att 1-2 veckor i månaden är det old school som gäller, d.v.s. mäta blodsocker från fingerspetsarna.

Nu har jag levt igen en vecka utan sensor, och det märks tyvärr på blodsockret. Det ligger konstant lite högre, eftersom jag hela tiden är rädd för att det kan rasa när som helst, och att jag inte har kontroll. Jag lägger mig på kvällen med ett högre blodsockervärde än då jag har sensorering. Och hela dagen går jag med lite högre blodsocker, ifall att om…

Vi har dessutom räknat ut med en diabeteskompis, att det blir billigare i längden att ha sensor än att mäta blodsocker 15 gånger per dag. För att inte tala om följdsjukdomarna som man kan drabbas av om man går långa tider med högt blodsocker. Så sånt.

Älskade lilla plupp.

2016-04-09 12.20.53

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s