Om min tinnitus och BB-örhängen

Det har blivit mycket tal om tinnitus senaste tiden. Kanske är det jag som tar det på tal, eftersom mina öron håller sånt oljud hela tiden nu! Men det verkar också som om allt flera människor lider av det.

Kollade bakåt i bloggen, och jag har faktiskt skrivit om tinnitus tidigare också. I november 2011 var jag fundersam om tjutet i öronen som kom och gick. Jag hoppades på att det skulle bero på nackmusklerna, men så var tyvärr inte fallet. I mars 2013 besökte jag en läkare eftersom tjutet var så gott som ihållande och störande. Det var ett jättehögt pip i högra örat, och ibland i vänsteröra också. Läkaren kunde såklart inte hjälpa mig på nåt vis, det är bara att lära sig leva med det. Jaha.

På sommaren 2013, då jag började på min nya arbetsplats märktes det vid min ”työhöntulotarkastus” (vad heter det på svenska då?) att jag delvis hade nedsatt hörsel på de höga ljuden. Ingen fara, men jag skulle höra av mej om jag börjar märka mera av det.

Det är min öronhistoria. Nu då?

Jo, Min tinnitus har blivit mycket värre, och skulle det bara pipa lite grann som det gjorde för ett par år sen skulle jag vara glad. Så här låter det i mina öron (försökte sätta det i ord för nån vecka sedan):

  • ihållande högt pip, som låter som om det skulle komma rakt in i vänster öra, och upp ifrån i höger öra
  • ihållande sus i båda öronen
  • högt pulserande sus i vänster öra då jag anstränger mig
  • klingande julklockor typ i höger öra då jag är stressad

Suset är inget jag hör av längs med dagen, men det stör jättemycket då jag t.ex. ska se på tv på kvällarna. Dessutom överröstar det andra låga ljud. Då jag äter/tuggar är det ingen chans att jag hör vad någon säger samtidigt, och tycker jag mest säger ”Va+” hela tiden vid matbordet. Eller så bara struntar jag i att lyssna :)

Över lag tycker jag att jag hör sämre. Vet inte om det är just det att alla ihållande ljud överröstar ljud som kommer utifrån, eller om hörseln faktiskt blivit sämre. Jag har märkt att folk också har svårt att höra vad jag säger och jag får höja på rösten ofta. Kanske borde jag a) kolla att öronen inte är fullproppade med stuff, och att det är därför jag inte hör och b) kolla hörseln igen.

Så sånt, långt gnällinlägg :)

Men mina jobbiga öron har igår fått nya örhängen, som jag väntat på :) De är sk. BB-örhängen (varifrån kommer det namnet? Visste ni att man kan köpa den från City Gold i Pargas ;)InstagramCapture_fc1cebdc-51c9-4728-a493-1d2d9209edf9_jpg

Först visste jag inte riktigt vad jag skulle tycka om de här örhängena. Men sen då jag började se dem här och där och de blev en riktig ”innegrej” så ville jag ju också ha sådana. Och då är det ju tur att man sällskapar med en man med kontakter ;) Så igår ploppade de i posten. I like them a lot!

WP_20150123_003

Trevligt veckoslut!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s