Fejkade hypoglykemisymptom

En fråga till er med diabetes där ute: Klarar era kroppar av att fejka hypoglykemisymptom?

Min kropp klarar av det med glans!

Som jag kanske nämnt några gånger, så har jag svårt att känna av hypoglykemier nuförtiden. Egentligen har jag inga andra symptom annat än att jag ”känner mig konstig”. Ja, förutom då blodsockervärdet börjar på 2, då märker jag nog av det… På natten till exempel kan jag vakna av nån anledning, känner mig helt okej, men då jag mäter blodsocker (som jag alltid gör på natten om jag vaknar) så kan det vara lågt. Jag tror inte jag skulle ”missa” ett lågt värde på natten, för jag vaknar nog alltid.

Men sen om jag mittiallt blir osäker på mitt blodsocker, och kanske inte har mätaren nära, eller om jag är på ett ställe där det är svårt att mäta blodsocker (t.ex. bio, teater) så då känner jag nog av de låga värdena! Trots att det inte alls behöver vara lågt…

Idag satte jag i lugn och ro och jobbade på en annan våning än jag gör normalt. Jag hade såklart mätaren i handväskan uppe på mitt arbetsrum. Det var ca två timmar efter lunch, dvs. den tid jag normalt mäter blodsocker. Tänkte att jag gör det till slut som jag höll på med, och går sedan upp och mäter blodsocker. Men nähä. Då började det sådär sakta stickas i benen. Låren domnade bort. Näst var det läpparnas tur, först stack det lite i dom, sen domnade de bort. Jaha, hypoglykemi, skulle man ju kunna tro… Jag började ha svårt att fokusera blicken, och jag tyckte det började vara lite luckor i tankeverksamheten också… Precis så som jag har då det är riktigt lågt. Tänkte att det kanske är bäst att jag går upp och mäter det där förbaskade blodsockret då. Jag var tvungen att hålla i mig då jag gick upp i trapporna, för det svindlade till i huvudet riktigt ordentligt. Bäst att snabba på stegen nu innan jag hamnar i insulinchock… Väl uppe på rummet (alltså det är jättekort bit att gå), mätte jag blodsockret, 11,7! Och vips var alla symptom borta!

hypoglycemia

Varför psykar jag till mig dessa hyposymptom genast jag blir osäker på vad blodsockret är? Jobbigt! Jag är jätteledsen över att jag inte ordenligt mera känner av de låga värdena, och sen då jag äntligen känner av dem, så är de fejkade!

Håhhå, kroppen är väl lite märkvärdig ibland!

7 kommentarer Lägg till

 1. Tanja skriver:

  Nu vet jag ju inte hur hypoglykemi känns men stickningar/domningar, yrsel o dyl kan också vara symptom på panikattack. Hälsar en som fått rusa ut från affärer pga panikattacker när jag var gravid första gången…

  1. Ninnu skriver:

   Jo, det kan ju nog vara, nånsorts försvarsmekanism i kroppen?

 2. Hanna skriver:

  Just sådär har jag också haft! Nuförtiden händer det inte så ofta längre…

  Jag kom fram till att det är när blodsockret sjunker snabbt, alltså om det gick från 15 till 11 inom en halvtimme så sjunker det ju rätt snabbt. Det betyder inte att du faller till 0 mmol/l, det avtar ju ofta rätt snabbt igen, men kroppen uppfattar det som lite stress och panik i alla fall.

  1. Maria skriver:

   Jag har samma erfarenheter som Hanna, och det har jag också kunnat utläsa nu när jag har haft cgm en längre tid. D.v.s att om blodsockret sjunker snabbt känns det som hypo fast det sist och slutligen kanske bara sjunker till 5 eller något liknande.

   Det har också hänt att jag har haft hypo-känningar när blodsockret stiger riktigt snabbt, fast då är det mer ”lindriga” symptom så jag har aldrig tagit fel för när det blir riktigt, riktigt lågt känner jag alltid av det på ett annat sätt. Obehagligt hur som helst!

 3. Emma skriver:

  Känner igen mig fullständigt!
  Inträffar bara då man verkligen inte vill bli låg. På medarbetarsamtalet, på bion, fastandes inför provtagning eller det för mig typiska tillfället då jag sitter i väntrummet på diabetesmottagningen :))

 4. Niina skriver:

  Kyllä on niin tuttu tunne jälleen kerran. Lenkillä sama juttu – hyvin harvoin unohdan ottaa glukoosipastilleja tms. mukaan lenkille ja kun ne on mukana, harvemmin edes ajattelen verensokereita. Mutta annas olla kun tulee se kerta, että huomaan kesken lenkin unohtaneeni siripirit kotiin, tulee heti heikoitus ja matalien sokereiden oireet. Eivätkä mene ohi ennen kuin mittaan kotona ja totean ettei mitään hätää. Ärsh.

  1. Ninnu skriver:

   Juu, kyllä minä uskon että tämä on korvien välistä johtuvaa, eikä sitä että vs laskee nopeasti…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s