Anna Caldéns föreläsning i Pargas

Igår deltog jag i en föreläsning som Väståbolands Medborgarinstitut ordnade här i Pargas. Föreläsningen hölls av Anna Caldén och gick under namnet ”Våga se möjligheterna istället för hindren”. Anna talade om positivt tänkande och acceptans.

Varför jag ville lyssna till Anna var för att hon lever med en funktionsnedsättning. Jag ville höra hur hon gjort för att accepterat att hennes liv inte ser ut som ”normen” och hur hon gjort för att komma över hindren i livet. Och så bra hon var! Så glad, positiv och inspirerande! Så om ni har möjlighet att lyssna till hennes föreläsning nånstans i landet, så ska ni absolut göra det.

Innan föreläsningen skulle vi berätta för den som satte bredvid tre positiva saker som hänt under dagen. Mina positiva var:

– att mamma hade köpt ett nytt klösträd till mina katter
– att jag fått en föredragningslista klar på jobbet mycket tidigare än jag tänkt
– att det BARA var tisdag och man ännu har hela veckan på sej att göra roliga saker :)

Anna talade mycket öppen om sin funktionsnedsättning och hur hon känt längs med livet, hur hon gjort för att acceptera att hon ser ut som hon gör osv. Tycker att hennes inställning till allting var så himla positiv. Och helt rätt! Att man inte ska gå och vara sur över saker man inte klarar av, utan istället fokusera på det man kan och är bra på! Där gör vi ju nog ofta fel, allihopa. Surar och deppar om saker inte går som vi vill, istället för att gilla situationen och göra det bästa av den som den är! Det kommer absolut att bli bättre i det långa loppet.

För tillfället mår jag så bra med min diabetes. Den är så gott som helt accepterad i min kropp. Så kände jag om Anna och hennes funktionsnedsättning också. Vi har liksom kommit över de jobbigaste hindren, och nu ”bara lever” med sjukdomen, vilket inte alls alltid är lätt. Men som stödperson skulle jag vilja vara lika peppande som Anna var igår. Det hon sade gick rakt in och jag tänkte bara ”just så där är det”!

Jag kände igen mig själv så mycket i vad hon talade om. Trots att mitt handikapp inte syns utanpå, så tampas vi med ganska liknande tankar om livet. Det har jag märkt med andra personer också med olika sjukdomar. Visste ni förresten att den person som jag fått det största kamratstödet av inte alls är en diabetiker, utan en vän med en annan sjukdom som är helt olik diabetes. Vi förstår varandra så bra då det gäller våra krämpor och vi kan tillsammans skratta åt dem. Så skönt!

För jag tycker inte man ska jämföra sjukdomar. För man vet inte alls hur det är att leva med en sjukdom som man själv inte har. ”Det skulle kunna vara så mycket värre” får jag ofta höra om jag klagar på min diabetes. ”Det är ju ändå inte cancer”. Jaha, så då har jag inte rätt att tycka att min diabetes, som gör mig oroad 24/7, är jobbig ibland då eller? Man ska inte jämföra. Det finns alltid nån där ute som säkert har det värre. Men då man själv är i en svacka, så måste man få tycka synd om sig själv lite grann. Så är det bara.

Anna talade också om att man ska försöka hitta de positiva sidorna i saker. T.ex. sade hon att hon har träffat massor underbara människor, som hon inte skulle ha träffat utan sin funktionsnedsättning. Tänk så många härliga personer med diabetes som jag träffat längs med åren! Sjukt! Och det alldeles speciella med dessa människor är att de förstår precis vad jag säger, vi har samma kodspråk!

Anna visade också stolt upp sin fina lila hörselapparat och talade om hur fint det är att dagens hjälpmedel är moderna och snygga. Då kände jag mig lite extrastolt över min ljusröda insulinpump under blusen :) Och min ljusröda kanyl på magen. Och mitt hundklistermärke på blodsockermätaren.

Tack fina Anna för en helt superfin föreläsning igår. Tror vi alla var lite mera positiva då vi lämnade salen :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s