Hypohund

Igår ordnade vår lokala diabetesförening en föreläsning om hypohundar här i Pargas. Elisa Forsman från Hypokoira ry och den blivande hypohunden Buddy hälsade på oss och presenterade deras verksamhet och kurser.

Hypohunden fungerar som ett stöd för diabetikern i vardagen genom att markera förändringar i blodsockerbalancen. Diabeteshund är en annan benämning på hypohunden.

Hypohunden kan känna lukten av blodsockerförändringar från diabetikerns hud eller utandningsluft med hjälp av sitt utomordentligt goda luktsinne. Hunden kan skolas till att markera både låga och höga blodsockervärden. Den kan klara av att markera blodsockerförändringarna innan diabetikern själv känner några symptom på för lågt blodsocker, dvs. hypoglykemi.

Genom att upptäcka och markera blodsockerförändringarna tillför hypohunden lättnad och trygghet till diabetikerns vardag. Hunden kan också ha en terapeutisk inverkan genom att ge tröst och tro på framtiden för en diabetiker som nyss insjuknat. Hunden befrämjar också ägarens hälsa genom att den kräver regelbunden motion ute i friska luften. På detta sätt hämtar hunden också en rytm i livsföringen.

(texten lånad från hypokoira.fi)

WP_20141007_002Lilla Buddy, 6 mån, var en snäll och liten labradorvalp som vi nog alla försälskade oss i lite grann.

Jätteintressant föreläsning! Är ni intresserade av hypohundsföreläsning t.ex. till er förening, så kommer de gärna och berättar mera för er. Elisa berättade exempel från ”verkliga livet” om hur dessa fyrbenta älsklingar fungerar. Kontaktuppgifter och mera info om kurser osv. finns på deras hemsida.

Vi har haft en labradorherre, Rosso, då jag bodde hemma, men han har varit borta redan många år. Han var stor och klumpig, men så kelsjuk och kramgo :) Varje gång jag träffar på en labrador minns jag honom som om han varit här igår. Saknaden är ännu stor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s