Diabetes av sötningsmedel

Vah? tänkte jag då jag läste rubriken. Kan man få diabetes av sötningsmedel?

I en artikel i Potilaan lääkärilehti står det att enligt en israelisk undersökning kan man få diabetes om man använder sötningsmedel istället för socker. Hmm… Läser man lite noggrannare står det ju att användningen av sötningsmedel kan leda till fetma vilket kan leda till diabetes. Att det är typ 2 diabetes de syftar på nämns ju inte. Sötningsmedlen undersökningen gäller är sakarin, sukralos, aspartam, asesulfam och neotam. De här ämnens smälter inte i människans matsmältningssystem utan går igenom kroppen sgs oförändrade. Usch. På vägen inverkar ämnena på mikroberna i tarmen så att människan kan bli glukosintolerant, vilket kan leda till fetma och att man får diabetes.

Ni får ursäkta den usla översättningen :) Ganska intressant faktiskt. Men tur att man inte behöver oroa sig för att få diabetes varjefall :) Ett problem mindre i världen!

En kommentar Lägg till

  1. insulinadiabetes skriver:

    Det var en liknande artikel i Metro för ett tag sen och jag pratade med en bekant som känner några på klinisk nutrition på sahlgrenska sjukhuset och dom sa att den studien metro syftade på hade gjorts med sackarin (alltså vanligt socker) och det var inte alls sant att man kunde få diabetes av det. Vanligt socker däremot, kunde man få typ 2 diabetes av.. Allt för att sälja lösnummer på tidningarna säkert…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s