Kamratstöd

on

En viktig del av behandlingen av diabetes tycker jag är kamratstöd. Dvs. stöd av personer som är i samma situation som en själv (vertaistuki). Personer som har samma tankar, erfarenheter och som man kan få tips av. Det inspirerar varjefall mig att sköta mig lite bättre igen ett tag.

Det var därför jag ville grunda stödgruppen Pargas Sockertoppar, och jag tror att var och en liten topp tycker gruppen är bra :) Jag har alltid gärna också deltagit i diabeteskurser- och läger. Jag trivs helt enkelt bland diabetiker, och på något vis lyckas jag samla dem runt mig.
Allt stöd man kan få på webben också nuförtiden är helt otroligt. Att börja blogga om diabetes är nånting av det bästa jag gjort, det har hjälpt mig massor och jag har via bloggen kommit i kontakt med många fina diabetestyper.

Det var därför jag kände att jag skulle gå en kurs i kamratstöd. Kursen ordnades inom projektet Ett liv, som är ett samarbete mellan Diabetesförbundet, Hjärtförbundet och Hjärnförbundet, ett veckoslut i september. Vi var totalt 18 deltagare, några från varje förbund.

Kursens innehåll bestod av bl.a. information om kamratstödverksamhet, grupparbeten, diskussioner. Vi gick djupare in på stödpersonen värderingar och funderade på egna bra egenskaper och vad man kanske kunde jobba på mera. Det var intressant att träffa andra personer med olika sjukdomar och lyssna till hur de reagerat då de insjuknat, vad som varit jobbigt för dem osv.

10404268_10152446126827252_3452823860193425685_n

Det kändes bra att gå kursen och få till diplom efteråt. Nu hoppas jag att jag kunde hjälpa nån diabetiker där ute som känner sej vilse med sin sjukdom. Som diabetiker kan man behöva kamratstöd i olika skeden i sjukdomen, längs med hela livet.

Känner du att du vill träffas och tala diabetes, eller om du vill skriva av dej så kan du kontakta mig. Jag lyssnar gärna. nee.nordstrom [at] gmail.com

Denna kurs jag gick var på finska, men den kommer att ordnas på svenska i februari 2015, så haka på om du också känner att du vill bli stödperson!

En kommentar Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s