Pump, my pymp, my pump, my pump.

Fick en förfrågan om att berätta lite om min insulinpump, och trots att jag gjort det några gånger förut så ska jag absolut göra det igen :)

InstagramCapture_670296a9-493b-4d45-a649-d617d61c6632_jpgInsulinpumpen jag använder är Medtronics Paradigm VEO, och jag har varit jättenöjd med den! Pumpen min blir tre år nu i november, och som sagt har jag inte haft nåt problem med den. Men har förstått att Medtronics pumpar är hållbara. Ett par gånger har den åkt i golvet, men är ännu hel :)

Paradigm VEO är liten och nätt. Tar man bort clipset på baksidan är den ganska platt också. Har man pumpen i fickan t.ex. så behöver man ju inte clipset. Pumpen finns i olika fina färger och tycker man pumpen är tråkig finns det en massa fina skins man kan klistra på pumpen :) De här fina jordgubbarna har jag haft sedan maj, tror jag ska hitta ett höstigare alternativ snart.

WP_20141001_005

VEOn har en massa fina egenskaper och längs med åren har jag också lärt mig använda de flesta :) Bolusguiden använder jag dagligen. Då jag mäter blodsocker med Bayers Contous Link-mätare, åker bs-värdet automatiskt till pumpen. Då jag sedan knäpprar in kolhydratmängden jag tänkt äta, räknar pumpen automatiskt hur mycket insulin jag behöver. Praktiskt! Man kan också korrigera höga värden med denna funktion. Sedan kan man såklart välja olika bolusar: normal, förlängd och dubbelbolus. De olika bolusarna använder jag också beroende på vad blodsockret är, vad jag äter osv. Detta är en orsak varför jag inte vill gå tillbaka till sprutbehandling, för det är omöjligt med sprutor att reglera hur man vill att insulinet ska sprutas in i kroppen. En annan sak man inte kan göra med sprutor är att minska eller höja på basalinsulinet. Med sprutor tar man 1-2 gånger i dygnet ett långverkande insulin som fungerar som bas, dvs. att man har insulin i kroppen hela tiden. Med pump tar man inget långverkande insulin, utan istället duttar pumpen in lite kortverkande insulin i kroppen hela tiden. Då kan man höja eller sänka på duttandet vid behov, t.ex. då man motionerar eller dricker alkohol kan man sänka på basalen, eller så kan man höja på den då man är sjuk. Det här tyckte jag var jättesvårt i början med insulinpumpen, men har lärt mej ganska bra med tiden. Om blodsockret t.ex. efter lunch är lägre än jag hade önskat (men ändå inte för lågt) kan jag sänka på basaldosen resten av eftermiddagen, för att förhindra hypoglykemi innan middagen. Eller om bs är längre vid läggdags än jag önskar, och inte vill äta nåt, kan jag lägga basalen att dutta på 50 % ett par-tre timmar, för att förhindra hypoglykemi.

Jo, det finns många fina egenskaper i en insulinpump :)

Jag fick ta paus i skrivandet för att hitta på några nackdelar. I morse kom jag på en nackdel. Var har man pumpen då man har morgonrock på sej och inget under? Egentligen är det ju inte fel på pumpen då, utan att morgonrocken borde ha en innerficka.

Men precis så här är det. De positiva sidorna med att ha insulinpump är så många att jag har svårt att hitta på de negativa. Visst, ibland har jag problem med nån enstaka kanyl, men då är det bara att byta den och så är jag fit for fight igen (trots att det just då kan kännas ganska struligt!). Har man lätt för att få ketoner, kan ju kanylproblem ställa till det riktigt ordentligt, men det har inte jag.

En negativ grej är att man måste bära omkring en massa extragrejor då man har pump. Extrakanyler, insulin, reservsystem osv. Varför? Jo, för att om pumpen börjar strula, klarar man sej endast ca en timme innan blodsockret redan börjar bli skyhögt. Vid tre timmar utan pump kan det redan bli farligt, för kroppen klarar sig inte utan insulin (har man pennor har man ju det långverkande insulinet som bas, det har man inte med pump).

Då man har insulinpump betyder det att man måste ha lite bättre koll på sin diabetes än om man har sprutor (om man inte har det med sprutor också såklart ;) ). Vid höga bs-värden  får man enklare ketoner och om man har lågt bs är det viktigt att få det åtgärdat, eftersom pumpen ju fortsätter pumpa insulin för det.

InstagramCapture_c72c20a2-b58d-487f-b19d-481404184093_jpg

Jag har aldrig känt mig ”fastkopplad” i pumpen, utan den känns mera som en del av mig. Har jag pumpen bortkopplad så saknar jag den nästan lite grann :) Insulinpumpen ger mig en otrolig frihetskänsla som jag inte kan sätta ord på. Med sprutor lät jag ofta bli att sticka små doser, om jag åt 10-20 kolhydrater mellan måltider t.ex. Med insulinpumpen går det så lätt och behändigt att dutta i lite insulin vid behov :)

Till Paradigm VEO finns ju också möjlighet att koppla en sensor, som kontinuerligt mäter blodsockret. En mycket bra egenskap! Men tyvärr har de tidigare sensorerna inte riktigt fungerat på mej, så jag har egentligen inga erfarenheter av sensorering som jag vill dela med mig. Ska testa de nya sensorerna i oktober, så kanske jag återkommer om det sen :)

Nåt jag glömt?

5 kommentarer Lägg till

 1. Jenny Fransson skriver:

  Mycket bra inlägg, tack!!

 2. Anna skriver:

  Tackar så mycket. Jag har faktiskt lyckats få ordnat en sådan pump åt mig själv idag :) Så nu byter jag tillverkare. Den här verkar onekligen bättre än den jag har nu.
  Men på tal om att bli utan insulin. Har du på dig pumpen om du t.ex. idrottar? Själv kopplar jag alltid bort min (vilket iofs var råden jag fick med första pumpen för 14 år sedan….)

  1. ninnukka skriver:

   Hej Anna. Grattis till den nya pumpen! Vilken blev det?
   Det beror på blodsockret om jag kopplar bort den eller inte. Ligger jag högt så kör jag med sänkt basal. Ligger jag ”normalt” så kanske jag kopplar bort den för en timme.

 3. Anna skriver:

  Det blev en stillahavsblå paradigm veo (eller vad tusan färgen nu hette). Så nu väntar jag med spänning på att medtronics representant ska höra av sig så vi kan boka pumpdejt :P

  1. ninnukka skriver:

   Kul! Du kommer inte att ångra dig :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s