Brrr, kallt!

Nå nu är vintern här. Jag är ju inget stort fan av vintern precis, men ännu går det :)

Igår hämtade jag ut insulin från apoteket. Apotekstanten frågade mej om jag ännu har samma doser som står på receptet. Jo, svarade jag, för jag har ju ännu samma doser som i pumpstarten. Nå, senare förstod jag ju var hon menade… På mitt recept står det att jag tar 55-70 enheter per dag! Läkaren har väl skrivit ”lite” i överkant, efterom man ju inte i starten ännu visste hur mycket det kommer att gå åt… I verkligheten ligger jag på ca 30-35 enheter per dag.

Sedan sa apotekstanten till mig att vara försiktig med insulinet, eftersom det är kallt ute (var väl ca -15 igår på eftermiddagen). Sen började jag fundera att jag inte alls vet hur insulinet klarar sig i kyla. Om värme talas det alltid, att man skall skydda insulinet för värme och inte ha det i solgasset osv. Men hur är det med kyla egentligen? Kanske jag borde ha frågat av tanten, men jag svarade bara typ ”jo jo” och gick ut… Hmm, inte så trevlig kund kanske…

index

9 kommentarer Lägg till

 1. insulinbella skriver:

  Alltså ska jag vara ärlig så vet jag inte heller direkt. Enda gången jag tänker extra på att insulinet inte får bli nerkylt är när jag flyger, att jag alltid har det i handbagaget så det inte hamnar i lastutrymmet där det blir svinkallt.
  Annars har jag pumpen i fickan som vanligt under vintern, tror det är ok. När jag var yngre och åkte snowboard så hade jag pennorna/pumpen i täckbyxorna och det klarade sig bra där.
  Tror (obs! tror) att insulinet är mer känsligt för värme än för kyla.

  1. ninnukka skriver:

   Jo, det tror jag kanske oxå. Kommer inte ihåg att nån skulle ha varnat för kyla tidigare…

 2. Malin skriver:

  Vilken fin bild på dig i vänstra spalten. Har du haft den där länge eller just bytt?

  1. ninnukka skriver:

   Tack tack :) Det är Bebbe som varit fotograf på Gran Canaria. Har haft den tidigre oxå, men satte den tillbaka här förra veckan typ (för att jag tappade bort den andra…), men har haft den som profilbild på fb oxå :)

 3. Hanna skriver:

  Min förre läkare berättade för mig att det insulinet lättare förstörs i kalla temperaturer än i varma. Man märker det på att insulinet blir grumligt eller på att det inte verkar som det ska (vilket också kan vara stress, hormoner, virus, dåligt väder etc…). Jag hade heller ingen aning förrän han sa det för något år sedan.

 4. Tove skriver:

  Förra julen använde vi ett kylskåp som tydligen lätt kunde bli för kallt så min pojkvän måste kolla med jämna mellanrum att hans extra ampuller inte hade frusit… så frysa får det väl inte, bara hållas svalt… hah, det var säkert väldigt hjälpsamt :P

 5. Insulinet tappar nog lätt sin effekt om det blir kallt. Man ska ju också värma insulin ur kylskåpet i händerna innan man använder det för att få bäst effekt.
  Jag lämnade inte heller extrapennan i väskan i bilen idag när jag gick in i en affär. För de fryser -lätt!! :)

  1. ninnukka skriver:

   Jo, jag brukar ta ut insulinet ur kylskåpet minst en timme innan användning. Men kan det månne bli för kallt under 10 minuters promenad i -15?

   1. insulinbella skriver:

    Tror inte det blir för kallt/förstört av en promenad i -15. Man har ju ändå pumpen innanför kläderna så lite måste den ju tåla annars får vi väl ansöka om att emigrera till något varmare land ;)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s