Fyllt på pumpen

Jag har fyllt på insulin i min insulinpump snart ett år, men ännu har jag några funderingar. Beklar redan färdigt för suddiga bilder. Eller kanske jag skall sluta beklaga och bara inse att min telefon tar dåliga bilder. Läser själv hellre blogginlägg med bilder än utan, är dom sen suddiga eller inte :)

För det första, NÄR skall man börja fylla på? Då pumpen larmar första gången att reservoaren börjar bli tom, så finns det ju ännu en hel del insulin kvar. Man vill ju inte att insulinet skall gå till spillo heller, men tänk om man är på ett opassligt ställe sen då insulinet är på riktigt slut då? Plus att man skall ju orka höra/känna på alla larm fram till bytet också… En gång bytte jag reservoar först då det fanns 0,3 enheter kvar, men nångång har det funnits över 10 enheter kvar, och det är hask på insulin! Idag skedde bytet på 5,52 enheter.

Och HUR gör man då insulinet i ampullen tar slut? Först är det ju meningen att man skall blåsa in luft i ampullen, men hur vet man hur mycket insulin det finns i flaskan? Och då kan man ju inte blåsa luft (ursäkta mina uttryck, vet inte var det heter..) i den nya flaskan. Hur gör man? Det här är ett problem jag har varje gång då ampullen tar slut…

Och de arma luftbubblorna! Nå, dom är jag ganska duktig nog att få bort, de är bara störande.

Så sånt på gång idag, nu har jag insulin så jag klarar mej 4 dagar igen :) Ännu en bild på slangen och kanylen. Infusionssetet jag använder är Quick-set med 60 cm slang och 9 mm kanyl.

4 kommentarer Lägg till

 1. insulinbella skriver:

  När börjar pumpen larma om att det är lite insulin kvar? Jag har min inställd på 10e som är det minsta man kan ställa in den på. Brukar byta nästan direkt för jag blir så störd på larmet och lika bra att ha det gjort. Men brukar planera i tid och se att jag har tillräckligt med insulin kvar om jag tex ska bort en hel dag så fyller jag hellre på innan den börjat larma.
  Nu när jag är gravid så räcker min ampull i ca 2-2,5 dagar. Förut kunde jag ha den betydligt längre ;)
  Jag fyller ampullen fullt med luft varje gång som jag har in i den insulinflaskan, har aldrig reflekterat över om det är lite eller mycket insulin kvar. Det har gått bra varje gång iaf :)
  Hoppas det gav dig lite svar :)

  1. ninnukka skriver:

   Tack insulinbella för ditt långa svar! Jag visste inte att man kunde ställa in när man vill att det skulle larma, så ställde nu in det på 15 enheter. Tack för tipset, kanske jag ställer in det lite lägre ännu nu då jag vet hur det funkar :) Jag blir också så fruktansvärt störd då pumpen larmar… Jag är så urusel på att hålla koll på hur mycket insulin det finns kvar, ibland tar insulinet slut mitt i natten, för att jag inte kollat på kvällen…

 2. Gisela skriver:

  Jag har också tänkt sådär.. Att alltid slänga dom 20E som är kvar när pumpen larmar( eller ja hur mkt man nu har) är ju slöseri. Men jag var alltid så lat så jag bytte oftast när den larmade för helt slut!

  Samtidigt är det ju jobbigt att gå runt med en massa larm som tjuter om en och tysta dom hela dagen.. Men ibland bytte jag när den larmade direkt om jag visste att jag skulle göra något där det inte passade sig att byta! :)

  Men det slutade ju med att jag drog ut på det och bytte vid läggdags vilket inte var så bra.. Vaknade ibland för sent av insulinbrist då, så byt när der passar dig! :) När man slänger en ampull/flaska går ju lite till spillo ändå!

  Supersmarta tankar att diskutera! :) kram!

 3. Anna skriver:

  Är det mycket kvar i den gamla ampullen brukar jag ”återanvända” den. Alltså jag skruvar ut ”kolven” som man drar i från en ny ampull (du fattar nog…) och sätter på den blå ”nåldelen” i den gamla ampullen och fyller på med nytt insulin tills den är full. Har jag använt den 2 ggr och inte vill återanvända den igen så gör jag likadant men sprutar istället in insulinet som är kvar i flaskan, monterar ihop kolv och nåldel med den nya ampullen igen och fyller från flaskan igen. Har frågat min diab sköterska och hon sa att det var ok. Insulinet är ju sterilt i både flaska och ampull.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s