Blodsockerproblem

on

ALLA dagar denna vecka har blodsockret stigit för högt efetr lunch :( Idag åt jag en sojabiff (12 kh) och 200 g grönsagsgratäng (5 kh) och satte 2 enheter bolus, brukar ta en enhet per 10 kh. Men tydligen räcker det inte då blodsockret steg till 13,4. Usch :( Men inte skulle jag våga sätta 4 enheter heller, då skulle det säkert sjunka för mycket. Kanske jag borde testa me 1,5 enheter till 10 kolhydrater. Nåja, men blir så sur och trött då det inte funkar som jag vill!

5 kommentarer Lägg till

 1. Hanna skriver:

  Kanske prova 3-4 enheter i dubbel bolus med sista enheten på 1 timma? Hur låg du innan måltid? Jag tänker att grönsaksgratängen är lite halvsnabba kolisar men grädden fördröjer höjningen lite och då blir det en hög puckel efter måltid för mig om jag inte har lite extra en tid efter måltiden.Jag har olika kolhydratsfaktorer beroende på vilken tid på dagen det är. Behöver betydligt mer insulin på morgonen än vad jag behöver efter 14 på eftermiddagen. Du kanske kräver mer insulin till kolisarna vid lunch än annars?

  1. Ninnu skriver:

   Kanske jag borde testa dubbelbolus jo…. Tack för tipset! Jag är bara så dålig på att använda det efetrsom jag inte fått nån vägledning i det, utan mera ”testa själv”… Sen tror jag även att jag borde träffa en näringsterapeut eftersom jag inte kan om snabba och långsamma kolisar eller om hur fett inverkar på kolisarna heller…. Kan hända att jag behöver mera enheter vid lunch också. Men tycker det är så svårt att ”testa sej fram” då man äter olika mat och olika mängd kolisar varje dag… Men tack masor för tipsen :)

 2. Hanna skriver:

  Jag kör nästan bara med dubbel bolus… Snabba och långsamma kolisar finns det mycket info om på nätet men kort sagt har jag fått lära mig att allt vitt (ris, pasta, bröd osv) samt en del rotfrukter är ganska snabba, ju mörkare och grövre desto långsammare kolisar. Snabba kräver insulin direkt (första delen av dubbel bolus) men om du kör långsamma eller har fett till snabba kolisar i maten så kan det även behövas som en ”svans” på dosen som räcker lika länge som kolisarna. Fett fördröjer nämligen höjningen av blodsockret.

  Oftast tar jag ca 60-70% av dosen direkt och resten under 60 min efter måltid (förutom pizza om för mig kräver en svans på nästan 3 timmar).

  När jag fick pumpen så provade jag de olika bolusarna hejvilt för att få koll på hur det funkade för just mig. Normal bolus tar jag om jag äter snabba eller halvsnabba kolisar och även till mellanmål.
  Dubbel bolus tar jag nästan alltid till måltid och fördröjd bolus om jag äter snacks typ på bio eller hemma.

  Hoppas du inte tycker att jag mästrar eller så=) Det är bara så att pumpbehandlingen ligger mig riktigt varmt om hjärtat. Känn absolut inget tvång att följa mina tips utan jag försöker att ge mitt perspektiv på det och hur jag har gjort när jag har stött på problem=D

  1. Ninnu skriver:

   Hanna jag är så tacksam för dina tips! Känns som att jag själv ännu är lite ute och cyklar med pumpens alla finesser. Själv är jag ganska dålig att testa, tar alltid det säkra före det osäkra, dvs. jag gör allt för att inte hamna lågt! Så fortsätt ge råd bara så kanske jag oxå får mera mod att prova olika sätt! Kramar på dej Hanna!

 3. ina skriver:

  hei. morsomt å lese om andre som blogger med diabetes.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s