För jag sköter mej ju faktiskt så bra jag kan.

on

Imorse har jag igen besökt tandhygienisten för att skrapa tandsten. Jag har gått hos samma trevliga tandhygienist i flera år, och det känns tryggt, för vi känner varandra, hon vet att jag är känslig i munnen osv. Nå nu är hon sjukledig, och jag fick gå till en annan. Och det var mindre trevligt.

Jag tycker inte om att folk som jag inte känner (typ hälsocentralsläkare, ögonläkare, tandläkare…) predikar åt mej om diabetes, och hur det är viktigt att sköta om sej. Jag vet. Jag har levt med denna sjukdom i över 20 år, det är klart jag vet. Idag kändes det som om denna tandhygienist nog måste berätta allt hon visste om tandvård och diabetes, och på nåt vis visa att hon nog är påläst. Jag ids inte skriva allt hon sade, men det kändes inte alls kul, nästan kränkade. Och med munnen full av apparater och verktyg kunde jag ju inte försvara mej heller.

Inte visste hon hur jag i över tio års tid har haft problem med min mun, med operationer och tandproteser osv osv. Och hur jag har jätteobehag för att klämma ner tandtråden under tandköttet.

Och då jag gick ut fick jag en kopierad A4:a i handen med lite text om diabetes och tandvård. Tack. Där stod nog ingenting som jag inte visste. Och egentligen skall väl ALLA människor sköta sina tänder på samma vis. Tvätta två gånger per dag, använda tandtråd och gå regelbundet på kontroller. Eller hur?

Nåja, varje fall. Enligt denna dam har inte diabetiker tydligen nån chans att klara sej utan att tappa alla tänder.

Jag tycker det är ok då min diabetesläkare, diabetesskötare eller andra som ”sköter” mej regelbundet  lite predikar om det behövs (för jo, ibland behöver man lite spark i baken).  Men en som inte känner mej eller som vet hur jag sköter mej behöver inte predika och klämma ner mej.  För jag blir på rikgtigt ledsen för sånt och det inspirerar mej inte alls att sköta mej nå bättre.

För jag sköter mej ju faktiskt så bra jag kan.

4 kommentarer Lägg till

 1. Hanna skriver:

  Håller fullständigt med dig. Men som tur vet du ju att du sköter dig på bästa möjliga sätt..så ids int låta såna tölpar förstöra din dag.

 2. V8 MAMMAN skriver:

  Håller med Hanna! I slutänden vet du ju själv var du ”står”, så lyssna till dig själv och sk*t i tandhygienisten! Du vet att du gör så gott du kan!! :)

 3. Diabetes2 skriver:

  Tack för detta inlägg ! Är själv diabetiker (typ 1) sedan närmare 30 år tillbaka och känner så väl igen det du skriver om här.Just detta uttryck ”att sköta sej” är jag innerligt trött på.Om det ens vore så enkelt att man genast vore i toppform bara man äter hälsosamt och tar sin insulin. Vi kämpar vidare :) Själv funderar jag på pump och är därför in nu som då och läser hur det går för dej.

  1. Ninnu skriver:

   Insulinpumpen är det bästa som hänt mej under mina diabetesår, och har inget negativt att säga om den. Tycker absolut du skall testa om du har möjlighet. Och tack att du kände igen dej i mitt inlägg, så är det inte bara jag som är gnällig :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s