Så mycket funderingar…

on

Funderar mycket över vardagen med pumpen. Skall börja skriva upp en massa frågor som jag sen skall komma ihåg att fråga då jag träffar diabetesskötaren.

Mest kanske jag funderar över VAR jag skall ha pumpen. Inte närapå alla mina kläder har fickor (och hur snyggt är det med tighta jeans och en ”stor” knöl i fickan, jag går aldrig ens med mobilen i fickan ju…)? Har kollat på nätet att det finns en massa olika bälken och små väskor till pumpen. T.ex. har jag hittat ett bälte man har på låret, och det kan väl vara bra då man har klänning, eller hur? Sett/hört också att man kan ha den i bh:n, men har man den mellan boobsen då, eller? Testade att ha sensorn där, men mina tuttar räckte nog inte nära på till att dölja den… Och hur är det med de ”vattentäta” påsarna? Är de faktiskt vattentäta? Jag går nämligen på vattengympa, och då skulle den ju vara perfekt, eller är det smartare att ta bort pumpen då? Jag motionerar ju inte annars så mycket, så kanske det skulle vara smartast ändå? Och var har jag pumpen under dansövningarna?. Jag dansar folkdans, och där tar man ju på varandra en hel del, så den kan inte vara i byxlinningen då, och det skulle vara hemkst att fastna med slangen nånstans oxå.

Och hur sen då, då man ska visa sig utan kläder på offentliga ställen. T.ex. i offentliga duschar eller i bikini, då syns ju pumpen/kanylen helt och hållet. Visst, jag berättar gärna om min diabetes åt dem som frågar, men alltid orkar man bara inte med en massa frågor… Reagerar folk på pumpen?

Som ni märker har jag mest funderat på praktiska saker idag. Om HUR man gör. Vissa dagar tänker jag mera på hur jag ska klara av att använda pumpen, vissa dagar på hur vardagen kommer att ändra. Vissa dagar på hur länge det tar för mig att bli van med apparaten, och hur min höst kommer att se ut.

Detta är troligen min framtida pump förresten :)

 

5 kommentarer Lägg till

 1. Jenny A skriver:

  Det blir nog bra var du än har den! Säkert är det ovant i början men man vänjer väl sig som med allt annat… Kul när den var rosa! :D

  1. Ninnu skriver:

   Javisst är den söt :) Är inte helt hundra med färgen ännu, det finns så många fina, lila, turkos osv.

 2. Hanna skriver:

  Ohh, en paradigm;)
  Jag har den lila. Nu ska jag försöka ge dig några svar utifrån mitt perspektiv av pumpanvändadet…

  Var?? Ja, de funderingarna hade jag också inför båda pumpstarterna men helt ärligt, det faller sig naturligt på något sätt efter ett tag. Jag har den oftast i min sporttopp (kan inte ha vanlig bh så ofta pga axeln ännu). Men då har jag den nedstucken mellan boobsen;) Syns knappt!
  Har jag en vanlig bh brukar jag lägga pumpen under ena bröstet så syns den inte heller alls. Annars använder jag clipset och har den hänger i byxan. Har fått en del lösningar som väskor och strumpor, provat den man sätter runt låret till natten men den hittade jag vid fotknölarna på morgonen, står jag upp med den på så glider den ner så fort jag börjar röra på mig.
  Har jag klänning eller kjol åker den helt enkelt ner i toppen.

  Har fått väldigt få frågor om pump och nål då jag gått på vattengympa länge för min skada. Oftast undrar folk vad det är och säger Ahaaa! när man talar om att det är en insulinpump. Jag har tagit av mig pumpen vid bad, bara jobbigt att ha den och slänga med när man är lättklädd, man klarar sig lätt en timma utan.

  På natten ligger den bredvid mig eller fast med clipset i troslinningen. Märker knappt av den längre=)

  det mest negativa jag kan komma på är just detta med att fastna med slangen. Det händer, var beredd på det. Jag har en förmåga att fastna med den i dörrhandtag och i köksskåp när jag städar t.ex. Nu har jag lärt mig att stoppa kompisen i bh:n så är det problemet borta;) Vid dans har jag aldrig upplevt den som någon belastning.

  Du kommer att vara nervig de första dagarna, helt naturligt. Du kommer att stå vid sängkanten och undra om du kommer att dra ur nålen under natten osv osv…Men det tar inte många dagar att vänja sig. Du kommer säkert att få till uppgift att ställa klockan och kolla bs de första nätterna så då kan du ju kontrollera slang och sånt då. Det ska mycket till för att nålen ska åka. Har hänt mig en gång då hunden fastnade med en tass och fick panik och drog (stark hund=).

  Klara av pumpen kommer du garanterat att göra. Jag fick en kick av att må så bra så fort som jag gjorde. det ledde till att man ville utveckla pumpbehandlingen och använda alla funktioner på den. Den kommer att kännas som en ny mobil…man pillar gärna och kollar gärna hur det står till…

  Lycka till och hoppas du fått lite funderingar stillade!

  1. Ninnu skriver:

   Tack snälla Hanna för dina svar! Kul att höra hur det funkar i praktiken!! Kommer säkert att behöva massor mera råd sen då jag får pumpen. Kommer säkert mycket frågor ännu på vägen, och är såå tacksam för svar!

 3. izzy skriver:

  Hejsan!

  Har en arbetskompis som jobbar med mig på sjukhuset. Hon har den i bh:n. Vi hör pipljuden, och ser när hon ställer om den. Vilket hon tycks behöva göra ofta. Det stör inte oss alls. Och hon verkar inte besvärad. Alla nöjda och glada. :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s