Diabetes och bubbelbad

on

Idag har jag lärt mig igen nånting nytt angående diabetes:

För många år sedan (typ i högstadiet?) Var ett gäng jämnåriga killar till Canada för att spela ishockey. Då de kom hem meddelade en av killarna att det vid bubbelpoolarna i Canada stått att inte diabetiker får gå i. Och jag har funderat på detta nu i 15 år, ända tills jag idag av en slump hittade svaret till denna gåta på nätet.

Insulinet kan sugas upp snabbare/börja verka effektivare i varm bubbelpool och bastu, pga att blodcirkulationen ökar under huden. Det är samma verkan som det varma vädret har på blodsockren om somrarna. Jaha, så nu visste jag det! På hemsidan rekommenderade de att äta och sticka insulin först efter bastu-/bubbelpoolbadet om bara möjligt.

Artikeln var på finska, därav den knaggligt översatta texten….

Jag har aldrig fått en förklaring på varför blodsockren sjunker på sommaren, det har alltid bara varit så. Men nu vet jag :) Kanske jag hjälpte nån annan oxå att förstå.

Artikeln hittar du på Terveyskirjasto.

2 kommentarer Lägg till

 1. maria skriver:

  Hej !
  Jag har faktiskt tänkt på det. Tack för att du skriver i bloggen så vi andra får infon =)
  Basta är för varmt för mig, då sjunker jag ganska rejält, så det undviker jag nu.

  Glad Påsk!

  Kram Maria

 2. Hanna skriver:

  Hade inte en aning om att det låg till på det viset=) Alltid lär man sig något nytt=)

  Glad påsk!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s